Ταξιδεύοντας στην Παύλιανη και στο υπέροχο φυσικό πάρκο της στις πηγές του Ασωπού


Στις καταπράσινες πλαγιές του μυθικού όρους Οίτη βρίσκεται χτισμένος σε υψόμετρο 1.040 μέτρων ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Φθιώτιδας, το πανέμορφο χωριό της Παύλιανης. Πρόκειται για έναν προσιτό προορισμό, μιας και οι αποστάσεις από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας είναι σχετικά μικρές, μην ξεπερνώντας τις τρεις περίπου ώρες διαδρομής.

Με μια μεγάλη και μακριά ανά τους αιώνες πορεία, η Παύλιανη προσελκύει όλο και περισσότερους εκδρομείς, καλύπτοντας κάθε απαίτηση, μιας και η ομορφιά της διαφοροποιείται ανάλογα με τις εποχές του χρόνου. Τόσο τους χειμερινούς μήνες με το ολόλευκο της φόρεμα να καλύπτει κάθε ατέλεια της μητέρας φύσης, όσο και τους καλοκαιρινούς, με το πράσινο να κυριαρχεί σε κάθε σημείο της, και σε συνδυασμό πάντα με την ηρεμία αλλά και τη χαλάρωση που αντανακλά το μέρος, ξεπερνά τις απαιτήσεις όλων και χαρίζει μια ξέγνοιαστη διαμονή, τονίζοντας με τον τρόπο της την διαφορετικότητά της.

Γνωστή από τους αρχαίους ακόμα χρόνους, σε κοντινή απόσταση από τα ερείπια του ναού που είναι αφιερωμένος στον Ηρακλή, στο μέρος που κατά τη μυθολογία ο ανίκητος αυτός άνδρας τοποθετεί τον εαυτό του στην Πυρά στην προσπάθειά του να απαλλαγεί από τον δηλητηριασμένο χιτώνα που του έδωσε άθελά της η γυναίκα του Διηάνειρα οδηγώντας τον σε φριχτό θάνατο, κερδίζει με τον τρόπο της λίγη από τη μυθικότητα αυτού, γεμίζοντας έτσι την αρχή των σελίδων της δικής της ιστορίας. Όσο για τη θεωρία της ονομασίας της, αναφέρεται ότι την οφείλει στους πρώτους της κατοίκους, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που πίστεψαν στα διδάγματα του Αποστόλου Παύλου, ενώ μια πιο πιθανή εκδοχή είναι να οφείλεται σε Σλαβική ονομασία.

Ταξιδεύοντας στην Παύλιανη

Το χωριό έχει ενταχθεί στο Habitat Agenda, ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη των παραδοσιακών χωριών και στην εκτέλεση πρότυπων έργων ανάπλασης για την αναβάθμισή τους.
 

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

Πηγή: travel-inspiration

Πηγή Skai News