Ιράκ: Επτά τραυματίες από εκτόξευση ρουκετών στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης


Τρεις ρουκέτες έπεσαν σήμερα στην Πράσινη Ζώνη της ιρακινής πρωτεύουσας την ώρα που συνεδρίαζε το κοινοβούλιο, τραυματίζοντας επτά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών ασφαλείας, στην πρώτη τέτοια επίθεση που σημειώνεται εδώ και δύο μήνες.

«Μια ρουκέτα έπεσε μπροστά από το κτίριο του ιρακινού κοινοβουλίου», ανέφερε η ανακοίνωση των δυνάμεων ασφαλείας, που αρχικά έκανε λόγο για τέσσερις τραυματίες.

«Ο αριθμός των τραυματιών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας αυξήθηκε σε επτά», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Δεν δόθηκαν αμέσως πληροφορίες για τους δράστες της επίθεσης.

Οι τρεις ρουκέτες έπεσαν σε διαφορετικές περιοχές της Πράσινης Ζώνης, μιας περιοχής που στεγάζει δυτικές πρεσβείες και κυβερνητικές υπηρεσίες, η οποία συχνά γίνεται στόχος ρουκετών ή μερικές φορές πλήττεται από οργισμένους διαδηλωτές.

Το Ιράκ έχει βυθιστεί εδώ και αρκετούς μήνες σε σοβαρή πολιτική κρίση, η οποία ορισμένες φορές λαμβάνει τέτοιες διαστάσεις που εξελίσσεται σε βίαια επεισόδια.

Το αδιέξοδο παραμένει αμετακίνητο, ενώ οι πολιτικοί βαρόνοι συγκρούονται μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2021 για το όνομα του επόμενου πρωθυπουργού και τον τρόπο διορισμού του.

Ο ισχυρός σιίτης ηγέτης Μοκτάντα αλ Σαντρ ζητά άμεση διάλυση του κοινοβουλίου και πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Απέναντι, το Συντονιστικό Πλαίσιο, μια συμμαχία φιλοϊρανικών σιιτικών φατριών, θέλει τη σύσταση κυβέρνησης πριν από οποιεσδήποτε εκλογές.

Στις 29 Αυγούστου, οι εντάσεις κορυφώθηκαν όταν οι υποστηρικτές του Σαντρ συγκρούστηκαν με τον στρατό και άνδρες από τον Χασντ αλ Σαάμπι, έναν συνασπισμό φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών που έχουν ενσωματωθεί στον τακτικό στρατό και που είναι πολιτικά αντίθετοι με τους οπαδούς του Σαντρ. Περισσότεροι από 30 Σαντριστές σκοτώθηκαν σε αυτές τις συγκρούσεις.

(AP Photo/Hadi Mizban)

Οι σημερινές επιθέσεις με ρουκέτες συνέπεσαν με μια κοινοβουλευτική συνεδρίαση κατά την οποία 222 βουλευτές, από τους 235 που ψήφισαν, καταψήφισαν την παραίτηση του προέδρου του κοινοβουλίου, του ισχυρού Μοχάμεντ αλ Χαλμπούσι.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του Σαντρ διαδήλωσαν σε μια πλατεία στο κέντρο της Βαγδάτης, καταγγέλλοντας τη διεξαγωγή αυτής της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, της πρώτης που διοργανώθηκε μετά τα βίαια επεισόδια της 29ης Αυγούστου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: ertnews.gr