Print

Μάρτυρες, κατηγορούμενοι και σκευωροί

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

novartis polakisΑπό την ημέρα που εμφανίστηκε, πομποδώς, η υπόθεση Novartis στον δημόσιο βιο είχα την ίδια αίσθηση με την σχεδιαζόμενη «μπούκα στο Νομισματοκοπείο», κατά το τρομερό επτάμηνο 2015. Θυμάστε, η εν λόγω επιχείρηση συγκαταλεγόταν μεταξύ εκείνων που σχεδίαζε η «ριζοσπαστική αριστερά», προκειμένου να εδραιώσει τον sui generis κομμουνισμό της στην Ελλάδα. Όσο γελοία ήταν η υπόθεση του Νομισματικοπείου με τα «ραχηλιάρικα» και τα νομίσματα-κουπόνια του κομπορρήμονα και ακκιζόμενου υπουργού των οικονομικών, άλλο τόσο γελοία φαινόταν η υπόθεση Novartis.Και από τις δύο, όμως, θα μπορούσαν, λόγω ατυχήματος, να προκύψουν σοβαρότατοι κίνδυνοι για την έννομη τάξη και το κράτος δικαίου

Προφανώς, ουδείς αναφέρεται στην ουσία του σκανδάλου που αφορά τη νόθευση του ανταγωνισμού και την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της εταιρείας στην φαρμακευτική αγορά, αλλά στην εμπλοκή εν ενεργεία πολιτικών προσώπων που άσκησαν διοίκηση από πολύ υψηλά πόστα (πρωθυπουργοί και υπουργοί).

Η μεθόδευση του στησίματος ενός κατηγορητηρίου κατά πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης με μαρτυρίες προατατευόμενων μαρτύρων είχε κατακριθεί, σφόδρα, όχι μόνον από τους εμπλεκόμενους αλλά και τους επαΐοντες. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση προτίμησε να «δέσει», έστω κι έτσι, την υπόθεση, προκειμένου να κυκλοφορήσει η λάσπη κατά των αντιπάλων της.

Κι ενώ στην πορεία εξέλιξης της διαδικασίας, μέσω της Βουλής, η κυβέρνηση φάνηκε να αναδιπλώνεται, η δημοσκοπική και πραγματική της κατάρρευση την οδηγούν σε μια νέα προσπάθεια να ξαναζεστάνει την κρύα σούπα. Οι εργολάβοι της λάσπης ανέλαβαν, αυτή τη φορά, να ασκήσουν ευθείες πιέσεις στη δικαιοσύνη να προχωρήσει στην έκδοση αποφάσεων που θα ικανοποιούν το πολιτικό τους σχέδιο μέσω της έκθεσης και διαπόμπευσης ενός εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων.

Τώρα, όμως, εκτίθενται ανεπανόρθωτα όλοι όσοι δέχθηκαν να συνεργήσουν στην μεθόδευση αυτή και οφείλουν να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα που εγείρονται.

Η Εισαγγελία διαφθοράς, εν προκειμένω, οφείλει να απαντήσει με τι δεδομένα ένας μάρτυρας μετατρέπεται σε κατηγορούμενο. Εάν, γι’ αυτό, ασκήθηκαν πιέσεις στους δικαστές από πολιτικά κέντρα, αυτές πρέπει να αποκαλυφθούν αμέσως. Οιαδήποτε ανοχή, τους καθιστά συνένοχους σε βαρειά παράβαση καθήκοντος.

Η ηγεσία της δικαιοσύνης, ο Άρειος Πάγος πρέπει να κινήσει όσες διαδικασίες είναι προσήκουσες, προκειμένου να ανασχέσει την επίθεση που δέχεται η δικαιοσύνη από τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας.

Η επόμενη διακυβέρνηση απαιτείται να διερευνήσει σε βάθος τις ευθύνες των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων που, προσποιούμενα άγνοια του συνταγματικού τους ρόλου, απειλούν και στοχοποιούν δικαστές ευθέως, ευτελίζουν την δικαιοσύνη και προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους λειτουργούς της. Εν ολίγοις, ομολογούν τον ρόλο τους ως σκευωρών.

Η πανηγυρική κατάρρευση του κατηγορητηρίου οδηγεί την κυβέρνηση σε δεινή θέση. Η «μητέρα των μαχών» στην οποία επενδύθηκαν όλες οι ελπίδες της ανάκαμψης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, χάνεται. Και μαζί μ’ αυτήν αποκαλύπτεται όχι μόνον η γύμνια των σκευωρών αλλά και το αποτρόπαιο πρόσωπό τους.

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 3 Ιανουαρίου 2019.

Newsletter

Sign up to our newsletter.