Print

Ενδημική τρομοκρατία

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

Endimiki tromokratiaΤα ξένα ΜΜΕ αποδίδουν την βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΙ σε μια ενδημική, σοβούσα εγχώρια τρομοκρατία αριστερής προέλευσης, η οποία ταλανίζει την χώρα, πενήντα χρόνια μετά την μεταπολίτευση. Θα μπορούσε κανείς εμβαθύνοντας σ’ αυτή την συλλογιστική να διερεωτηθεί ποιά είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία καθιστούν την αριστερή τρομοκρατία συμπαθή, σε παλαιότερους, δε, καιρούς, ακόμη και αποδεκτή από την κοινωνική πλειοψηφία; Στοιχεία της απάντησης ανιχνεύονται, κατά καιρούς, σε διάφορες ατέλειες θεσμικού τύπου, που συνοδεύουν την οργάνωση και λειτουργία του ελληνικού κράτους δικαίου

Τα αντιδάνεια του εμφυλίου πολέμου που οδήγησαν στην στρατιωτική ήττα της αριστεράς αλλά, ωστόσο, στην πολιτισμική και αισθητική της επικράτηση, καθώς και η μηδέποτε ολοκληρωθείσα κάθαρση από την δικτατορία των συνταγματαρχών, συνήργησαν στην δημιουργία της γενιάς των τρομοκρατών της 17 Νοέμβρη. Ένα αμάλγαμα μαρξιστικών θεωριών και μιας στρεβλής κατανόησής τους για την ελληνική περίπτωση μαζί με μπόλικα συνθήματα της εαμικής αντίστασης και προσωπικά συμπλέγματα, συνέθεταν την θεωρητική κουρελού που ξέπλενε τις δολοφονίες της.

Οι μεταλλάξεις του φαινομένου, στην συνέχεια, επέτρεψαν στην εγχώρια τρομοκρατία να επιβιώσει, παρά την εξάρθρωση της μητρικής οργάνωσης. Οι ερμηνείες για την νεώτερη γενιά τρομοκρατών ποικίλλουν: Παράγοντες από την επικράτηση των λαϊκιστών στα κόμματα εξουσίας μέχρι την εδραίωση μιας κουλτούρας ανομίας αναφέρονται ως καθοριστικοί. Οι κανόνες σ’ ενα τέτοιο πολιτικό περιβάλλον είναι, κατά βάση, εξοβελιστέοι και αντικαθίστανται από άλλους, άτυπους, που ερμηνεύονται κατά το δοκούν και αναλόγως της κοινωνικής και οικονομικής θέσης του ερμηνεύοντος.

Σημασία έχει, όμως, ότι η τρομοκρατία εξακολουθεί να επιβιώνει και να εκδηλώνεται με μεγαλύτερη ή μικρότερη συχνότητα και ανάλογη ένταση, διότι συναντά μια κοινωνική, έστω περιορισμένη, αποδοχή. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, σήμερα, το φαινόμενο συντηρείται επειδή η κοινωνική επιδοκιμασία της τρομοκρατίας συναντά την πολιτική της κάλυψη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ανοχή των κομματικών και κυβερνητικών στελεχών όχι μόνον απέναντι στην τρομοκρατία αλλά και σε παραβατικούς του κοινού ποινικού δικαίου εκφράζεται με δηλώσεις, παραινέσεις, ακόμη και υποκίνηση σε εγκληματικές ενέργειες.

Αυτή, ακριβώς, η ανοχή σε συνδυασμό με την απροθυμία της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει το μέγιστο των δυνάμεων των διωκτικών αρχών απέναντι σε ανομικές και παραβατικές στάσεις και ομάδες, δημιουργεί ένα εύφορο έδαφος για την συντήρηση και την ανάπτυξη των τρομοκρατικών ομάδων. Η επιλεκτική υποστήριξη κάποιων εξ αυτών, όπως του Ρουβίκωνα, δεν αποτρέπει τους υπόλοιπους να στρέφονται, ευθέως, εναντίον ανθρώπινων ζωών, περιουσιών ακόμη και εναντίον της ίδιας της Δημοκρατίας. Η ανοχή απέναντι σ’ οποιαδήποτε μορφή βίας οδηγεί με βεβαιότητα σε ενέργειες, όπως είναι η βίαιη ακύρωση της λειτουργίας ενός ΜΜΕ που πλήττει ευθέως την Δημοκρατία.

Ακόμη κι αν εκδηλώνεται, όπως στην περίπτωση του ΣΚΑΙ, η ομόθυμη καταδίκη του συμβάντος, αυτό δεν αρκεί για την εξάλειψή του. Μόνο η εδραίωση μιας κουλτούρας αξιολόγησης πράξεων και παραλέιψεων στην οποία οι ποινές και τα εύσημα θα εννοούνται και δεν θα νοθεύονται από την περιρρεούσα ατυπική κουλτούρα ανοχής μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση. Αυτή, πάντως, είναι αδύνατο να δημιουργηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο.

Θεωρώ ότι βιώνουμε την τελευταία φάση της μεταπολίτευσης στην οποία το κράτος δικαίου κακοποιήθηκε υπέρ της δημιουργίας εστιών πελατειασμού, ανομίας και παραβατικότητας. Οι τελευταίοι εθνολαϊκιστές εκπρόσωποί του θα αποχωρήσουν στις επόμενες εκλογές κλείνοντας οριστικά αυτό το θλιβερό κεφάλαιο και μαζί τα θέματα της εγχώριας τρομοκρατίας.

Μέχρι τότε, όμως, η ελληνική τρομοκρατία μπορεί να χαρακτηρίζεται ως ενδημική, ντροπιάζοντας και προσβάλλοντας το σύνολο του πολιτικού συστήματος και των ενεργών και δημοκρατικών πολιτών.

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 18/12/2018, την επομένη της βομβιστικής επίθεσης στον ΣΚΑΙ.

Newsletter

Sign up to our newsletter.