Εκτύπωση

Βραβείο ASPA 2012 IPAA

Συντάχθηκε απο τον/την Έφη Στεφοπούλου.

International Public Administration Award 

Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης βραβεύτηκε το 2012 με το “International Public Administration Award” από την American Society of Public Administration (ASPA1). Ο κ. Καρκατσούλης ενημερώθηκε για τη βράβευσή του με σχετική επιστολή του Προέδρου της ASPA, η οποία κοινοποιούνταν και στον Έλληνα πρέσβη στις Η.Π.Α. Σε αυτήν αναφέρονταν ότι :

«Με αυτό το βραβείο υψηλού κύρους, η ASPA αναγνωρίζει κάθε χρόνο έναν επαγγελματία ή ακαδημαϊκό της διοίκησης, ο οποίος έχει εξαιρετικές επιδόσεις σε θέματα δημόσιας διοίκησης τόσο στη χώρα του όσο και διεθνώς. Τέτοιες επιδόσεις λογίζονται π.χ. η προσπάθεια να οικοδομηθούν γέφυρες μεταξύ πρακτικών εφαρμογών της διοικητικής επιστήμης και της ακαδημαϊκής έρευνας, η μεταλαμπάδευση καλών πρακτικών σε δημόσιες διοικήσεις άλλων χωρών με σκοπό τη βελτίωση του κράτους, την ενίσχυση της λογοδοσίας και την αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτό»2.

Η ASPA είναι η πιο μεγάλη ένωση επαγγελματιών της διοίκησης στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1939, αριθμεί περί τα 8000 μέλη στα οποία περιλαμβάνονται ακαδημαϊκοί, στελέχη της διοίκησης κλπ. Για να είναι κανείς υποψήφιος για το International Public Administration Award, πρέπει να προταθεί από τρία τουλάχιστον εξέχοντα3 μέλη της ASPA με διαφανή τρόπο (online πρόταση). 

Στη συνέχεια, ο προτεινόμενος ενημερώνεται από την ASPA ότι έχει προταθεί για το βραβείο. Υπάρχει μια περίοδος ενός μήνα περίπου κατά τη διάρκεια του οποίου όσοι πιστεύουν ότι ο προτεινόμενος αξίζει το βραβείο πρέπει να στείλουν μια συστατική επιστολή στην ASPA. Την επιστολή πρέπει ο κάθε ένας που συστήνει τον υποψήφιο για το βραβείο να την συντάξει και να την στείλει στην ASPA απ’ ευθείας, κι όχι στον υποψήφιο.  Σε κάθε συστατική επιστολή ο συντάκτης πρέπει να αναφέρει τους λόγους για τους οποίους θεωρεί τον υποψήφιο άξιο να λάβει το βραβείο, να περιγράφει τα επιτεύγματά του και τις συγκεκριμένες συνθήκες κάτω από τις οποίες έχει συνεργαστεί και γνωρίζει για όλα αυτά. 

Για το βραβείο αποφασίζει μια εννεαμελής επιτροπή από υψηλόβαθμα στελέχη και καθηγητές (συμμετέχουν πχ σε αυτήν ακαδημαϊκοί εγνωσμένου διεθνούς κύρους, υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου κ.λπ.), η οποία αξιολογεί τόσο τις επιδόσεις του υποψηφίου (δημοσιεύσεις και γενικότερη δράση σε διοικητικά θέματα) όσο και  τις συστατικές επιστολές που εστάλησαν για τον υποψήφιο. Κριτήρια αξιολόγησης των επιστολών, πέρα από το περιεχόμενό τους, είναι:

  • Το πλήθος των συστατικών επιστολών
  • Από πόσες διαφορετικές χώρες έχουν σταλεί συστατικές επιστολές
  • Από πόσους διαφορετικούς διεθνείς οργανισμούς έχουν σταλεί συστατικές επιστολές
  • Από πόσα διαφορετικά επαγγέλματα – σχετικά με την διοίκηση – προέρχονται όσοι έστειλαν τις συστατικές επιστολές

Ο συνήθης αριθμός συστατικών επιστολών όσων είχαν λάβει το βραβείο πριν το κ. Καρκατσούλη ήταν περί τις 30. Για τον κ. Καρκατσούλη εστάλησαν 91 συστατικές επιστολές στην ASPA, προερχόμενες από 22 διαφορετικές χώρες4 και 5 διαφορετικούς διεθνείς οργανισμούς5. Οι επιστολές προέρχονταν από ακαδημαϊκούς, στελέχη της διοίκησης, εμπειρογνώμονες σε θέματα δημόσιας διοίκησης, διεθνείς οργανισμούς, πολιτικούς, μέσα μαζικής ενημέρωσης και δικαστές, με την κατανομή που φαίνεται στο ακόλουθο διάγραμμα. 

Award Nominators

Πριν το 2012, είχαν λάβει το International Public administration Award οι εξής: 

 

2011     Valeria Termini
2010     Seῆor Ignacio Pichardo Pagaza
2009     Pan Suk Kim
2008     Matsuyo Makino
2007     Turkia Ould Daddah
2006     Shuzhang Xia
2005     Peter Boorsma
2004     Oscar Oszlak

 

Μετά την ανακοίνωσή της βράβευσής του, ο κ. Καρκατσούλης είπε: 

Dear friends,

Allow me to share with you the good news that I have been selected to receive the 2012 International Public Administration Award by the American Society of Public Administration.

I feel that in my face they are honored all those working in the practice and study of public administration, who make tireless efforts, often under adverse conditions, in order to sustain a public sector worthy to the people’s aspirations. I would like to offer to them, too, the thanks they richly deserve but seldom receive.

The award is the best proof that the Greeks can serve their country and path the way out of the crisis if the good qualities that exist in Greece are trusted. All talented persons are needed to address the incredible challenges my country is facing.

I would like to thank you for your support both on the occasion of the award as well as for your support and sense of partnership during the journey we’ve shared all these years in the quest for state reform.

 

Αγαπητοί φίλοι,

Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας τη χαρά και την τιμή που έγινε στο πρόσωπό μου με την απονομή του Διεθνούς Βραβείου της Αμερικανικής Εταιρείας Διοικητικής Επιστήμης για το 2012. 

Στο πρόσωπό μου τιμώνται όλα εκείνα τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης που καταβάλλουν άοκνες προσπάθειες σε αντίξοες συνθήκες, όπως οι σημερινές, για να υπάρξει ένας δημόσιος τομέας αντάξιος των αναγκών και των προσδοκιών του λαού μας. 

Η βράβευσή μου αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι εμείς οι Έλληνες μπορούμε όχι μόνο να υπηρετήσουμε την πατρίδα και το κράτος μας, αλλά να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Αρκεί να μας εμπιστευθούν και να μας επιτρέψουν να το κάνουμε. 

Σας ευχαριστώ όλους τόσο για την υποστήριξή σας επ' ευκαιρία της βράβευσης όσο και για την πολύχρονη στήριξή σας στην κοινή διαδρομή μας. Σας υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω, με περισσότερες δυνάμεις και θέρμη τον αγώνα για μια δημοκρατική, σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.

 

1  www.aspanet.org 


«With this prestigious award, ASPA recognizes every year one practitioner or academician with an outstanding record of international and national accomplishments.  These include successful efforts to build bridges between practitioners and academicians, transplanting best practices to improve the performance of government and non-profit organizations, boosting accountability, ethics and productivity and, increasing public confidence in government.»

 

3Εξέχοντα, δηλαδή πρέπει να είναι κάποιοι από τα παλιότερα μέλη της ASPA, που έχουν κατά καιρούς βρεθεί σε υψηλές θέσεις ακαδημαϊκές ή διοικητικές.

 

4Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ν. Κορέα, Κόσοβο, Λιθουανία, ΠΓΔΜ, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία, Ελβετία, Συρία, Μ.Βρεττανία, ΗΠΑ, Ουζμπεκιστάν

 

5European Institute of Public Administration, International Finance Corporation (IFC), World Bank, OECD, European Union

ASPA 2012 IPAA Καρκατσούλης

award photo

ASPA IPAA_2012

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας.