participate 1Το ΙΝΕΡΠ συνηγορεί υπέρ της αποτελεσματικής και αποδοτικής δημόσιας διοίκησης και υποστηρίζει εκείνους τους επαγγελματίες της που αγωνίζονται να συνδέσουν την εμπειρική διοικητική τεχνική με την επιστήμη. Επικεντρωνόμαστε σε μια δημόσια πολιτική που είναι επαγγελματική, τεκμηριωμένη, εξωστρεφής και προσανατολισμένη στο μέλλον.

Γι’ αυτό κάθε δημόσιος λειτουργός που έχει να αφηγηθεί μία ιστορία επαγγελματισμού κι αφοσίωσης στο δημόσιο καλό θα βρει εδώ βήμα. Κάθε καλή πρακτική που ξεχώρισε και κατάφερε να ξεπεράσει εμπόδια και δυσκολίες θα αναδειχθεί!

Γιατί δουλεύω στο δημόσιο;

paperwork actΗ αλήθεια είναι πως οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι η λιγότερο εκπροσωπούμενη και η περισσότερο λοιδορούμενη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης επαγγελματική τάξη. Όταν ανακύπτει ένα θέμα με λογιστές, δικηγόρους, εμπόρους ή άλλη ομάδα επαγγελματιών υπάρχουν τα αντίστοιχα ρεπορτάζ όπου οι επαγγελματίες του χώρου μιλούν για το πρόβλημα που ανέκυψε και ενημερώνουν το ευρύ κοινό για τις απόψεις τους. Όμως οι δημόσιοι υπάλληλοι ως επαγγελματίες δεν έχουν φωνή παρά, συνήθως διαμεσολαβημένη, συνδικαλιστική τους έκφραση. 

Κι όμως υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι, που νοιάζονται για τη δουλειά τους, είναι επαγγελματίες και μοχθούν παρόλες τις σημερινές αντίξοες συνθήκες για μια καλύτερη Ελλάδα. Πιστεύουμε ακράδαντα πως δίχως τους δημοσίους υπαλλήλους η Ελλάδα δεν είναι δυνατό να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιούργησαν δεκαετίες κακοδιοίκησης και πελατειακών σχέσεων. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι μέρος της εξόδου από την κρίση κι όχι μέρος του προβλήματος. Κι αυτό, η απλή αλήθεια, πρέπει να γίνει γνωστό, σε όλους τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν ελάχιστη πραγματική πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στη δημόσια διοίκηση.

Για το λόγο αυτό, το ΙΝΕΡΠ αποφάσισε να αναδείξει το ρόλο των δημοσίων υπαλλήλων στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. 

Καλεί, λοιπόν, όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που πιστεύουν στη δουλειά τους και σ’ αυτό που κάνουν, είτε είναι υψηλόβαθμα στελέχη είτε υπάλληλοι πρώτης γραμμής, να μιλήσουν γι’ αυτήν. Με αυτό τον τρόπο θα μάθει ο κόσμος από πρώτο χέρι πως η δημόσια διοίκηση δεν είναι ένα αραχνιασμένο άντρο διαφθοράς όπου διαβιούν κοινωνικά και ηθικά «τελειωμένοι». Ελάτε να αναδείξουμε το επάγγελμα του δημοσίου υπαλλήλου, ως αυτό που πραγματικά είναι: Μία δημόσια προσφορά.  

enjoy civil service

Γι’ αυτό…
Δημιουργήστε ένα βίντεο ελάχιστης διάρκειας δύο λεπτών και μέγιστης πέντε, το οποίο θα αναρτήσουμε στο Youtube. Το βίντεο μπορεί να είναι επαγγελματικό ή να βιντεοσκοπηθεί με το κινητό σας τηλέφωνο ή με οποιαδήποτε άλλη συσκευή βιντεοσκόπησης. Στο βίντεο μπορεί να απεικονίζεται ένα άτομο, δημόσιος υπάλληλος, ή μία ομάδα δημοσίων υπαλλήλων. 

Απαντήστε σε όσες περισσότερες από τις ακόλουθες ερωτήσεις μπορείτε εντός του χρόνου των 2-5 λεπτών.

 • Τι σας ήλξε να γίνετε δημόσιος υπάλληλος? Ήταν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ή γεγονός που τράβηξε το ενδιαφέρον σας?
 • Εάν αφήσατε μια καριέρα στον ιδιωτικό τομέα για να γίνετε δημόσιος υπάλληλος, τι ήταν αυτό που σας ώθησε σε αυτή την απόφαση?
 • Για ποιο επίτευγμα της σταδιοδρομίας σας είστε ιδιαίτερα περήφανος/η?
 • Ποια συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο ή μία νέα που σκέφτεται να κάνει καριέρα στο δημόσιο?
 • Αν μπορούσατε να μιλήσετε απευθείας στον ελληνικό λαό, ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θα θέλατε να πείτε σχετικά με τη δημόσια διοίκηση και τους δημοσίους υπαλλήλους?
 • Υπάρχει κάποιος στο δημόσιο τον οποίο να θαυμάζετε? Γιατί?

Στείλτε μας το video που φτιάξατε Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .

Ιστορίες επιτυχίας

jumping civil servantsΤο ΙΝΕΡΠ εγκαινιάζει μια επικοινωνία με τους δημόσιους λειτουργούς προκειμένω να καταγράψει καλές πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται στις δημόσιες οργανώσεις. Το ΙΝΕΡΠ θεωρεί και προωθεί την άποψη ότι μόνο το υπαρκτό ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη των αλλαγών στη δημόσια διοίκηση. Αντίθετα προς τις επιθετικές πολιτικές διάλυσης τόσο του δημόσιου χώρου και του διωγμού των δημοσίων υπαλλήλων, υποστηρίζουμε ότι επείγει – αυτήν ακριβώς τη χρονική στιγμή – η ανάδειξη των δυνατοτήτων των δημοσίων λειτουργών, η αλληλεγγύη, η αποκάλυψη των αιτιών των προβλημάτων και, ιδίως, των πολιτικών που λειτουργούν ανασχετικά στις μεταρρυθμίσεις.

successΤο ΙΝΕΡΠ αναζητεί καλές πρακτικές (που ακολουθούνται ήδη) στην ελληνική δημόσια διοίκηση! Ψάχνουμε και θα αναδείξουμε κάθε τυπική ή άτυπη διοικητική πρακτική σε κάθε επίπεδο διοίκησης, που έχει τα εξής χαρακτηριστικά:        

 • Λύνει προβλήματα: παρά και ενάντια σε «τρελές» ρυθμίσεις, νόμους αποφάσεις, εγκυκλίους. Π.χ. ενώ η ρύθμιση επιτάσσει μια σειρά βημάτων που προσθέτουν γραφειοκρατικά εμπόδια, εσείς παρακάμπτετε κάποια από αυτά προκειμένου να παράσχετε τη ζητούμενη από τον πολίτη ή τον επιχειρηματία υπηρεσία, χωρίς όμως να παραβιάζετε τον νόμο! (Απλώς θεραπεύετε ατέλειες του ρυθμιστικού πλαισίου)
 • Εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πολίτες που έχουν ανάγκη. Ενώ εάν εφαρμόζατε κατά γράμμα τη διαδικασία όπως περιγράφεται στα κανονιστικά κείμενα, ο πολίτης θα ήταν υποχρεωμένος να περιμένει πολύ περισσότερο ή δεν θα εξυπηρετείτο καθόλου.
 • Εξοικονομεί πόρους. Ενώ εάν περιοριζόσασταν μόνον σε ότι ρητώς ορίζουν οι διατάξεις, το πιθανότερο θα ήταν να είχατε υπερβάσεις και ελλείμματα.
 • Διευκολύνει την παρακολούθηση εφαρμογής μέτρων και τον συντονισμό των εμπλεκόμενων. Ενώ εάν εφαρμόζατε αυστηρά το ρυθμιστικό πλαίσιο, θα περιοριζόσασταν, κατά πάσα πιθανότητα, σε μία εγκύκλιο την εφαρμογή της οποίας δεν θα μπορούσατε να παρακολουθήσετε.
 • Αποκαθιστά την επικοινωνία μεταξύ ημών και των συναδέλφων από άλλες υπηρεσίες ή/και των πολιτών. Ενώ εάν ακολουθήσετε τα οριζόμενα στη ρύθμιση θα περιοριστείτε στο δικό σας σιλό.
 • Παρέχει ευρεία πληροφόρηση για δράσεις της εθνικής ή υπερεθνικής δημόσιας διοίκησης. Ενώ δεν είσαστε «υποχρεωμένοι» να την διαδώσετε σε άλλους.
 • Αποτρέπει την διαφθορά κι ενισχύει την διαφάνεια. Ενώ αν ακολουθήσετε αυστηρά τους κανονισμούς και τις διαδικασίες δημιουργείτε ευνοϊκές προϋποθέσεις για την εκδήλωση συναλλαγών και παράνομων πρακτικών.
 • Λύνουν εσωτερικές διαφωνίες χωρίς να χρειάζεται να προσφύγετε σε τυπικές διαδικασίες είτε του Υπαλληλικού Κώδικα είτε της τακτικής δικαιοσύνης.

Στείλτε μας την ιστορία σας, η οποία μπορεί να είναι ένα κείμενο ή ένα video, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .