Εκτύπωση

Η νέα Πολιτική Προστασία δεν μπορεί να περιμένει

Συντάχθηκε απο τον/την Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

ChalkidikiΑντιλαμβάνομαι ότι όταν προκύπτει μια φυσική καταστροφή, όπως αυτή στη Χαλκιδική, είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε την επιχείρηση δημιουργίας αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες από την πλευρά της κυβέρνησης. Οι ψηφίδες που συγκροτούν αυτή την επιχείρηση περιλαμβάνουν τον Πρωθυπουργό που ακυρώνει όλα τα ραντεβού του για να είναι συγκεντρωμένος στο συμβάν, τον υπουργό να σπεύδει στον τόπο του συμβάντος από τις 5.30 το πρωί και τη συνέλευση όλων των τοπικών παραγόντων μαζί με τους εκπροσώπους της κοινωνίας πολιτών

Όλοι αυτοί, όμως, στο στάδιο αντιμετώπισης της καταστροφής δημιουργούν αντί να λύνουν προβλήματα. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Συνήθως, με τις παρεμβάσεις τους οι πολιτικοί δυσκολεύουν το έργο των δυνάμεων καταστολής. Εκείνοι που εντέλλονται να λύνουν τα προβλήματα που δημιουργεί μια φυσική καταστροφή περιγράφονται επακριβώς στα υφιστάμενα επιχειρησιακά σχέδια. Συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτούς η πυροσβεστική, τα νοσοκομεία, τα μέσα διακομιδής, οι υπηρεσίες πληροφοριών κοκ. Όλοι αυτοί γνωρίζουν επακριβώς τι πρέπει να κάνουν. Στην περίπτωση που οι απόψεις τους διίστανται και η φυσική τους ιεραρχία δεν μπορεί να αποφασίσει, τότε, μόνον, πρέπει να παρεμβαίνει η πολιτική ηγεσία.

Οι υπουργοί δεν λύνουν- ούτε πρέπει να λύνουν- τα πρακτικά και τα διοικητικά αλλά τα πολιτικά προβλήματα. Η κυβέρνηση οφείλει να ασχοληθεί με το στάδιο της πρόληψης, σχεδόν καθόλου με το στάδιο της καταστολής και επίσης, σχεδόν καθόλου, με το στάδιο της αποκατάστασης.

Για να αποκατασταθεί, όμως, η φυσιολογική τάξη πραγμάτων θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει, τάχιστα, στην αναθεώρηση του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Υπήρχαν θετικά σημεία στο σχέδιο που κατέθεσε, λίγο πριν απέλθει η προηγούμενη κυβέρνηση, ιδίως σε ότι αφορά την δικτύωση των υπηρεσιών, την επεξεργασία και εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων. Αναμένουμε τις λεπτομέρειες του νέου σχεδίου στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Εμείς θεωρούμε, πάντως, ότι καμία αποτελεσματική προστασία δεν πρόκειται να κατοχυρωθεί με οιονδήποτε τρόπο, εάν δεν ξεκαθαρίσει το κουβάρι των αρμοδιοτήτων το οποίο οδηγεί, σήμερα, σε παράλυση ακόμη και στο στάδιο της καταστολής όπου αυτές είναι σχετικά ξεκαθαρισμένες.

Εκείνο το οποίο, όμως, επείγει είναι το σχέδιο μετάβασης προς το νέο σύστημα πολιτικής προστασίας. Η κλιματική αλλαγή και οι καταστροφές δεν περιμένουν πότε θα ωριμάσει η κυβέρνηση και θα συντονιστεί η δημόσια διοίκηση. Επείγει, συνεπώς, ένα σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης των καταστροφών. Αυτό μπορεί να καλυφθεί με την έκδοση των αναγκαίων αποφάσεων ακόμη και με την μορφή Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Κάθε ολιγωρία θα θέτει προ των ευθυνών της την κεντρική κυβέρνηση και θα δημιουργεί την εντύπωση ότι την ενδιαφέρει- και αυτή- η επικοινωνιακή διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Πρέπει να αποδείξει ότι δεν θέλει να βαδίσει στον δρόμο των προηγούμενων. Κι αυτό χρειάζεται δουλειά. Δεν αρκεί, απλώς, η επίκληση ενός δεξιού έναντι ενός αριστερού ηθικού πλεονεκτήματος. Οι καιροί ου μενετοί.

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στο The Caller στις 11 Ιουλίου 2019.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας.