Εκτύπωση

Μεταρρυθμίσεις αντί επιδομάτων στους ΟΤΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

Filodimos-Λίγες εβδομάδες, πριν από τις δημοτικές εκλογές, εμφανίσθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών να μοιράσει 150 εκ. ευρώ στους Δήμους. Ο κ. Χαρίτσης ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν είναι προεκλογική παροχή. Τα συγκεκριμένα χρήματα που δίδονται, πλέον των 140εκ. της ΣΑΤΑ, από το «Φιλόδημος 2» αφορούν έργα που «χρόνιζαν εδώ και δεκαετίες» και, μάλιστα, «υποδομές κρίσιμες για τη βελτίωση ζωής των πολιτών και τη δίκαιη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών» Προφανώς, λησμονεί ο Υπουργός ότι το κόμμα του κυβερνά, εδώ και τέσσερα συναπτά έτη, και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων βαραίνει τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο κι αυτόν τον ίδιο. Εμφορούμενος, μάλιστα, από το γνήσιο εθνολαϊκιστικό φρόνημα των συνοδοιπόρων του στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει ότι τα χρήματα που μοιράζει δεν είναι σαν τα χρήματα που «μοιράζονταν δεξιά και αριστερά, στο παρελθόν».

Στην παρδαλή Αριστερά του κ. Τσίπρα στην οποία συναγελάζονται βασιλικοί, αριστεριστές, παλαιοδεξιοί και επαγγελματίες «κεντροαριστεροί» είθισται να ψεύδονται και, βεβαίως, να ασκούνται στην πιο πρωτόγονη προπαγάνδα. Μοιράζει, για παράδειγμα, ο Υπουργός Εσωτερικών μερικά ψιχία για την διόρθωση ενός δικτύου ύδρευσης το οποίο έχει υποστεί σοβαρές βλάβες λόγω της ανυπαρξίας πόρων για την συντήρησή του κι αυτό περιγράφεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου «του» ως «εμβληματικό έργο ύδρευσης». Η ίδια λογική του διαμοιρασμού ψιχίων, μετά από χρόνια εγκατάλειψης της τοπικής αυτοδιοίκησης, διέπει και τον «Φιλόδημο 2» .

Αφού διακηρύσσει ο Υπουργός ότι διαθέτει 150 εκατ. ευρώ στους Δήμους λαμβάνοντας, «για πρώτη φορά», υπόψη δημογραφικά, γεωμορφολογικά και οικονομικά χαρακτηριστικά προχωράει στη μοιρασιά. Εκεί θα δει. λοιπόν, κανείς αμέσως ότι στις επιλέξιμες περιοχές περιλαμβάνονται τα πάντα. Τα «κρίσιμα έργα για την ανάπτυξη» αποτελούν, απλώς και μόνον, ένα φύλλο συκής για τον μελλοντικό έλεγχο διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. Εξαιρουμένων 19 Δήμων που επιχορηγούνται με περισσότερα του ενός εκατομμυρίου ευρώ, οι υπόλοιποι 306 λαμβάνουν φιλοδωρήματα προκειμένου να ολοκληρώσουν τις επενδυτικές τους δραστηριότητες! Με μια πιο προσεκτική ματιά θα δει κανείς ότι πριμοδοτούνται τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη κατηγορία εκείνοι οι Δήμοι που ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά να έρθουν πλησίστιοι στο ανορθωτικό και εξυγιαντικό του έργο.

Ουδείς έχει την απαίτηση να ανταποκριθεί αυτή η κυβέρνηση στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση για τη βιώσιμη ανάπτυξή της. Οι πρακτικές της θυμίζουν αντίστοιχες πρακτικές των συντηρητικών κυβερνήσεων που υπήρξαν δηλωμένοι εχθροί της αποκέντρωσης.

Όσοι ασχολούνται με τα της αυτοδιοίκησης γνωρίζουν ότι μόνο η δημοκρατική παράταξη αποκέντρωσε αρμοδιότητες και πόρους,  δημιουργώντας την αυτοδιοίκηση που έχουμε σήμερα. Οι μεταρρυθμίσεις του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη» έγιναν σε πείσμα των δεξιών μαυριογιαλούρων τους οποίους, σήμερα, υπερφαλαγγίζουν οι νεοδεξιοί του κ. Τσίπρα.

Μπροστά στις δημοτικές εκλογές το δίλημμα είναι ένα: Υποστηρίζουμε εκείνους που θα προχωρήσουν στις αλλαγές και τις τομές που χρειάζεται η αυτοδιοίκηση ή γυρνάμε πίσω στην εποχή του υπερ-συγκεντρωτισμού και του αυταρχισμού που ορέγονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ;

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ στις 2 Μαϊου 2019.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας.