Εκτύπωση

Αριστεροδεξιοί ρουσφετοπράκτες

Συντάχθηκε απο τον/την Παναγιώτης καρκατσούλης on .

AristerodeksioiΤο κλαδολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων χρησιμοποιείται, συχνά, ως ανέκδοτο. Εκεί συμφύρονται κλάδοι φυσιολογικοί (π.χ. οικονομολόγοι) με άλλους φαιδρούς (π.χ. στασιάρχες, σπερματεγχύτες και παγιδοθέτες). Παραμένουν όλοι αυτοί, τυπικά, σε ισχύ. Ο καλός πελατοκράτης φροντίζει, πάντα, να 'χει "κενές οργανικές θέσεις" καβάτζα, ώστε, ανά πάσα στιγμή, να μπορεί να διορίσει, με τη βούλα της νομιμότητας. Γι' αυτό δημιουργεί, εφευρίσκει διαρκώς δομές. Πάσης φύσεως σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δημιούργησε, μόνο σ’ ένα χρόνο (2017), 62 τέτοιες νέες δομές. Σ' αυτές "καρφώνονται" οι θέσεις που θα καλυφθούν όταν θα κρίνει ο ρουσφετοπράκτης πολιτικός. Συνήθως, αυτό γίνεται όταν πλησιάζουν εκλογές.

Πράγματι, ρίχνοντας κανείς, σήμερα, μια φευγαλέα ματιά στις εκκρεμούσες στο ΑΣΕΠ προκηρύξεις θέσεων μονίμων δημοσίων υπαλλήλων, αυτών δηλαδή που θα πληρώνονται, βρέξει χιονίσει, για τα επόμενα 35 χρόνια, διαπιστώνει ότι εν έτει 2019:

-Προσλαμβάνουμε μονίμους δημοσίους υπαλλήλους νεκροτόμους με μοναδικό προσόν ότι είναι απόφοιτοι δημοτικού (ΥΕ νεκροτόμων).

-Προσλαμβάνουμε δημοσίους υπαλλλήλους που δεν ξέρουμε τι θα κάνουν ούτε εάν μπορούν να κάνουν κάτι (θέσεις αδιαβάθμητες και απροσδιόριστες, εξ εκείνων που κατατάσσονται στις λεγόμενες "λοιπές περιπτώσεις"). Στο τέλος 2018 ως "λοιπές περιπτώσεις" αναφέρονται 15.653 υπηρετούντες υπάλληλοι. Η δαπάνη μισθοδοσίας τους ξεπερνάει τα 200.000.000 ετησίως.

-Προσλαμβάνουμε φύλακες και νυχτοφύλακες, απόφοιτους δημοτικού για υπουργεία, τη στιγμή που η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχτεί την ψηφιακή εποχή, διώχνοντας 450.000 νέους επιστήμονες στο εξωτερικό.

Οι πελατοκράτες και ρουσφετολάγνοι Συριζαίοι δημιουργούν θέσεις μονίμων δημοσίων υπαλλήλων οπουδήποτε, αδιαφορώντας για την καταστροφική επίπτωση που έχουν στον προϋπολογισμό, την δημοσιονομική ισορροπία και την ανάπτυξη.

Τώρα, μάλιστα, που οι δανειστές απέχουν επιδεικτικά ακόμη και από μια επισήμανση του ρουφετολογικού οργίου που συντελείται, η κατάσταση εκτραχύνεται επικίνδυνα. Η κυβέρνηση δεν δημοσιεύει, καν, στοιχεία προσλήψεων. Η τελευταία ενημέρωση της απογραφής, τον Οκτώβριο 2018, μας δείχνει ότι από τις 657.584 δημοσίους υπαλλήλους που είχαμε τον Δεκέμβριο 2014 έχουμε αναρριχηθεί στους 730.793.

Προτάσεις άμεσης απόδοσης για την ανάσχεση του φαινομένου, υπάρχουν, βεβαίως. Ιδού μερικές:

  • Στη θέση των ξεπερασμένων και άχρηστων κλάδων να υπεισέλθουν 20 ομάδες σύγχρονων επαγγελμάτων.
  • Οι επαγγελματίες που θα δουλεύουν στο δημόσιο πρέπει να μπορούν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ενός πεδίου δημόσιας πολιτικής και όχι μιας συγκεκριμένης αρμοδιότητας.
  • Η εξειδίκευση του πεδιου πολιτικής θα γίνεται από τους αιρετούς των Περφιερειών και των Δήμων κι όχι από το κέντρο.
  • Το ΑΣΕΠ να γίνει το μοναδικό όργανο που διαπιστώνει τις ανάγκες σε προσωπικό, το κατατάσσει και εποπτεύει τόσο την πρόσληψη όσο και την εξέλιξή του.
  • Καμία νέα δομή δεν θα δημιουργείται χωρίς να είναι γνωστό εάν κάποια από τις υφιστάμενες τις καλύπτει ήδη.

Στο Κίνημα Αλλαγής εξειδικεύουμε τις λεπτομέρειες εφαρμογής των ανωτέρω προτάσεων στα μείζονα πεδία πολιτικής, ευελπιστώντας ότι θα τύχουν της έγκρισης του ελληνικού λαού στις προσεχείς εκλογές.

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στα ΤΑ ΝΕΑ στις 6 Μαρτίου 2019.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας.