Print

Ευκαιρίες και προκλήσεις από την αναδιάταξη των κρατικών αρμοδιοτήτων

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

puzzle ffeedΓια μια ακόμη φορά ανακινείται το θέμα της αναδιάταξης των κρατικών αρμοδιοτήτων. Για την ακρίβεια, σχεδιάζεται η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Κέντρο στην Περιφέρεια και τους Δήμους. Λίγες από παλαιότερες απόπειρες έχουν ευδοκιμήσει. Πολλαπλά εμπόδια, αρχίζοντας από συνταγματικά μέχρι συντεχνικά, εμπόδιζαν την αναδιάταξη του δημόσιας διοίκησης από ένα συγκεντρωτικό σ’ ένα περιφερειακό μοντέλο οργάνωσής της. Η έλλειψη ενός οργανωμένου επιχειρησιακού σχεδίου το οποίο απαιτείται προκειμένου να τελεσφορήσει το περίπλοκο αυτό εγχείρημα, αποδείχτηκε στις περισσότερες των περιπτώσεων καθοριστική για την αποτυχία του.

Print

Ποιος ανάβει φωτιές στην Πολιτική Προστασία;

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

pyrosvestisΕικόνα πρώτη: Υπηρεσιακά αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής με λιωμένα λάστιχα μεταφέρουν πεζοπόρα τμήματα για κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς. Ο οδηγός, έχοντας αίσθηση ευθύνης για τους 50 ανθρώπους που μεταφέρει, ύστερα από αλλεπάλληλες προσπάθειες να επισημάνει τον θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχουν στην υπηρεσία του, αρνείται να συνεχίσει να οδηγεί το λεωφορείο-νεκροφόρα για 12 ώρες την ημέρα. Περνάει ΕΔΕ και τίθεται σε διαθεσιμότητα.

Print

2010-2020: Μια χαμένη δεκαετία για τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

DekaetiaΜε τον νέο χρόνο, το 2020, ολοκληρώνεται μια δεκαετία η οποία θα χαρακτηριστεί από τους ασχολούμενους με τη διοικητική ιστορία της Ελλάδας ως η δεκαετία της μεγάλης χαμένης ευκαιρίας για να αποκτήσει η χώρα μια σύγχρονη, αποτελεσματική και αποδοτική δημόσια διοίκηση. Μεγάλη ευκαιρία θεωρούμε ότι ήταν το «παράθυρο ευκαιρίας» που προέκυψε από τον συνδυασμό της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων και της κρίσης του εγχώριου πολιτικού συστήματος. Κατά τη δεκαετία αυτή αποδείχτηκε ότι η επικράτηση του πελατειακού κράτους ήταν η ικανή συνθήκη που οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία: Συνεχείς προσλήψεις που οδήγησαν σε αλόγιστη αύξηση του δημοσιοϋπαλληλικού πληθυσμού ο οποίος, το 2010, πλησίασε το ένα εκατομμύριο, ξέφρενες απολαβές στα «ρετιρέ» των ΔΕΚΟ που ξεπερνούσαν τις 10.000 ευρώ μηνιαίως, απίστευτες σπατάλες που οδηγούσαν τους προϋπολογισμούς των υπουργείων να «σκάνε» στο εξάμηνο. Ο κυνισμός, η συναλλαγή, η αδιαφορία για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων και η ανομία είχαν εκτιναχτεί στα ύψη. Οι πρωτοποριακές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις του ΑΣΕΠ, των ΚΕΠ και του «Καποδίστρια» δεν μπόρεσαν να ανακόψουν την πορεία της παρακμής.
Print

Η ΝΔ στην κυβέρνηση, οι μετακλητοί στην εξουσία

Written by Έφη Στεφοπούλου on .

There are no translations available.

Cheating runnerΤην πρόσφατη περίοδο του ευσυνείδητου εγκλεισμού των περισσότερων εξ ημών στο σπίτι, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε αναλάβει δράση με ένταση σε δύο μέτωπα. Από την μια αυτό της επικοινωνιακής προβολής των αισιόδοξων μηνυμάτων από το μέτωπο του κορωνοϊού, και από την άλλη, αυτό της εργώδους προσπάθειας να κρύψει πίσω από το προπέτασμα αισιοδοξίας, ένα όργιο πελατειασμού, αναξιοκρατίας και καταστρατήγησης κάθε αρχής χρηστής διοίκησης στο Δημόσιο.

Print

Από την ανομία του ΣΥΡΙΖΑ στον «κεντρώο» αυταρχισμό της ΝΔ

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

ND-authoritarianΗ κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη βούλιαξε στο πρώτο χιόνι που έπεσε λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα: Κόπηκε η κυκλοφορία στη βασική εθνική αρτηρία Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα για περισσότερο από πέντε ώρες. Οι οδηγοί έμειναν εγκλωβισμένοι, διότι δεν υπήρχε εκτροπή της κυκλοφορίας μέσω εναλλακτικών οδών και διαδρομών. Στην αναζήτηση ευθυνών πρυτάνευσε, για κάποια ώρα, η λογική της μετάθεσής τους από τον έναν κυβερνητικό παράγοντα στον άλλο. Και μετά «έπεσαν κεφάλια»! Δηλαδή, το μοναδικό κεφάλι που έπεσε ήταν εκείνο του αξιωματικού της τροχαίας του Β’ Τμήματος εποπτείας των αυτοκινητοδρόμων. Το άλλο μέτρο ήταν η κλήση του παραχωρησιούχου, της «Νέας Οδού», προκειμένου να του επισημανθούν τα λάθη και οι παραλείψεις του, και να κληθεί σε «απολογία».

Print

Το μέλλον δεν μπορεί να έρθει με τις πρακτικές του χθες

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

AntiNaziΣέβομαι και εκτιμώ την δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. Σέβομαι και τιμώ την Ελληνική Αστυνομία και καθέναν από τους αστυνομικούς που δίνει, συχνά με άνισους όρους, τη μάχη με το οργανωμένο έγκλημα και την παρανομία. Εξ ίσου σεβαστή (πρέπει να) είναι και η πολιτική αξιολόγηση των πράξεων και των αποφάσεών τους στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής πολιτείας. Και χθες είχαμε δύο αποφάσεις, μια της δικαιοσύνης και μια της αστυνομίας, που ήταν λαθεμένες και άστοχες. Η αστυνομία προέβη στην εκκένωση κατειλημμένου σπιτιού και καλώς έπραξε. Στην διάρκεια της επιχείρησης ανέκυψαν πρακτικά προβλήματα τα οποία η αστυνομία έλυσε με αδόκιμο και, πιθανότατα, παράνομο τρόπο. Η κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου αγαθού της προσωπικής οικίας δεν συμψηφίζεται, κατ’ αρχήν, με την αναγκαιότητα διευκόλυνσης της αστυνομίας στο έργο της. Εάν είμαστε χαλαροί στην αξιολόγηση τέτοιων συμπεριφορών, σήμερα, τότε σε λίγο καιρό, θα δικαιολογούμε και άλλες βιαιότερες εκφράσεις της εξουσίας που αφίστανται του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου και πλησιάζουν το δίκιο του σερίφη/καουμπόυ των μεσοδυτικών πολιτειών των προσφιλών ΗΠΑ. H εισαγγελική λειτουργός, από την άλλη, ...

Print

Πατριωτισμός, re-loaded

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

ellada simaiaΟ πατριωτισμός συνιστά μια μετα-έννοια, όπως και η δημοκρατία. Σημαίνει, αυτονοήτως, κάτι για τον καθέναν το οποίο δεν είναι, κατ’ ανάγκη, ίδιο με αυτό που αντιλαμβάνεται ένας άλλος. Μπορεί, μάλιστα, σε περιόδους κοινωνικής έντασης να σημαίνονται με την έννοια αυτή αντίθετα μεταξύ τους σημαινόμενα. Πολλοί προσθέτουν, χάριν σαφήνειας, επιθετικούς προσδιορισμούς στον πατριωτισμό και, γι’ αυτό, απαντάται ως «νέος», «προοδευτικός», «γνήσιος», «συνταγματικός», ακόμη και ως «έλλογος». Πέραν αυτού, διάφορες συνθέσεις δημιουργούνται με πρώτο συνθετικό το επίθετο «πατριωτικός» σε όλα τα γένη: «πατριωτική ενότητα», «πατριωτικό καθήκον», «πατριωτική στάση», «πατριωτική συνείδηση» κοκ.

Print

Η συναίνεση θέλει και κόπο και τρόπο

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

pshfos ekswterikouΑκούγοντας τον υπουργό Εσωτερικών να λέει ότι η επίπονη προσπάθεια συναίνεσης των κομμάτων για την ψήφο των αποδήμων του πήρε πάνω από 100 ημέρες, ανακάλεσα, συνειρμικά, την πρώτη δική μου εμπειρία μ’ ένα οργανωμένο σύστημα διαβούλευσης σε μια χώρα με τελείως διαφορετική παράδοση και κουλτούρα διαλόγου, τη Νορβηγία. Είχα, λοιπόν, κληθεί προ ετών από τον ΟΟΣΑ να επιθεωρήσω τα επιτεύγματα της χώρας αυτής στην Καλή Νομοθέτηση. Η Νορβηγία ήταν –και εξακολουθεί να είναι– πρωτοπόρα στην Ανάλυση Επιπτώσεων και τη Διαβούλευση που αποτελούν τις βάσεις της Καλής Νομοθέτησης. Οι συνάδελφοι από τη Γραμματεία του ΟΟΣΑ με προειδοποίησαν να εντρυφήσω στο «Nordic Model» προκειμένου να αποκτήσω έναν κοινό τόπο επικοινωνίας με τους Νορβηγούς συναδέλφους μου.

Print

Το μεταναστευτικό ως ευκαιρία πελατειακών διευθετήσεων

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

EvrosΠροφανώς, δεν θα ζητούσα από τον πολυπράγμονα κ. Γεραπετρίτη να εξηγήσει ποιός είναι ο λόγος που η άθλια αυτή πρακτική συνεχίζεται. Αναφέρω τον συγκεκριμένο υπουργό διότι είναι από εκείνους που ανέλαβαν, πριν από μερικούς μήνες, να υπερασπιστούν την καλή νομοθέτηση στο νόμο-ναυαρχίδα της κυβέρνησης με τον ψευδώνυμο τίτλο «επιτελικό κράτος». Εν συνεχεία, ο νόμος καταρρακώθηκε με συνεχείς εξαιρέσεις και νομοσχέδια-εκτρώματα και, πλέον, η αναφορά και μόνον στο «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη προκαλεί θυμηδία. Ο κ. Γεραπετρίτης δεν δείχνει να ενοχλείται όπως, εξ άλλου, ούτε ο Πρόεδρος της Βουλής ούτε οι υπουργοί και βουλευτές της συμπολίτευσης. Συνεπώς, η εκπρόθεσμη και άσχετη προς το συζητούμενο νομοσχεδιο που ρύθμιζε θέματα ΟΤΑ, τροπολογία του κ. Μηταράκη, προχθές το βράδυ, ουδένα ενόχλησε.

Print

Tι συνδέει τον EastMed με τη Μαλακάσα;

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

EastMed Πως συνδέονται δύο, εκ πρώτης όψεως, άσχετα μεταξύ τους ζητήματα; Το πρώτο αφορά την εξωτερική μας πολιτική και, ειδικότερα, την λεγόμενη "διπλωματία των υδρογονανθράκων" και το άλλο την διαχείριση ελασσόνων κρίσεων που οφείλονται σε φυσικές καταστροφές. Τι κοινό, δηλαδή, υπάρχει μεταξύ της συμφωνίας για τον EastMed και την αντιμετώπιση της κρίσης που προκλήθηκε στην Μαλακάσα λόγω του χιονιού; Και στις δύο περιπτώσεις- στη μια που αποτελεί επιτυχές παράδειγμα δημόσιας πολιτικής και στην άλλη που αποτελεί ατυχές- υπάρχει η απουσία ενός κρίσιμου κοινού παρονομαστή που λέγεται «στρατηγικό σχέδιο». Εάν υπήρχε στρατηγικός σχεδιασμός της εξωτερικής πολιτικής τα οφέλη που θα είχαν προκύψει, στην περίπτωση του EastMed, θα ήταν πολλαπλάσια και, κυρίως, θα είχαν επέλθει νωρίτερα (σημ. ότι το έργο ξεκίνησε το 2011).

More Articles...

Newsletter

Sign up to our newsletter.