Print

Ποιότητα Νομοθέτησης και Ποιότητα Δημοκρατίας

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

Vouli-nomoiVouli-nomoiΠαρουσιάζουμε, σήμερα, τον δείκτη ποιότητας της νομοθέτησης. Επιτρέψτε μου να εκφράσω την χαρά και την ικανοποίησή μου για το αποτέλεσμα. Μάλλον δεν μπορούσα να φανταστώ πριν από 20 χρόνια, όταν ξεκινούσε η προσπάθεια δημιουργίας κανόνων Καλής Νομοθέτησης την Ευρώπη, την σημερινή ημέρα. Ήταν το 2000 όταν, για πρώτη φορά, η συνθήκη της Λισαβώνας έθεσε ως προτεραιότητα της Επιτροπης και των κρατών-μελών την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και την εφαρμογή των κανόνων της Καλής Νομοθέτησης για μια ανάπτυξη που θα οδηγούσε την Ένωση στην κορυφή των επιδόσεων στο εμπόριο και τον διεθνή ανταγωνισμό. Υπάρχουν διαφορετικές αξιολογήσεις ως προς την επίτευξη του φιλόδοξου εκείνου στόχου.

Print

Η πολιτική προστασία απαιτεί ευθύνη κι αποκέντρωση, όχι show

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

pyrosbestesΠροχθές (22/11/2019) κόντεψε να βουλιάξει η Θάσος. Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή σ’ ένα κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Υπουργό Άμυνας να σπεύσει επί τόπου για να κάνει «απογραφή» των ζημιών. Ούτε η κυβέρνηση ούτε και το κλιμάκιό υπήρχαν στην Θάσο πριν από την θεομηνία. Υπάρχει μια εγκατελειμένη δομή πολιτικής προστασίας η οποία, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μπορεί να διαβιβάζει τα φαξ της Γενικής Γραμματείας, η οποία, επαναλαμβάνοντας τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, καλεί τους πολίτες να λάβουν τα μέτρα τους (!). Το ίδιο σκηνικό, ακριβώς, επαναλήφθηκε 48 ώρες μετά στην Κινέτα-Μάνδρα. Ακόμη, μια φορά, το κράτος ήταν παρατηρητής σε μια φυσική καταστροφή. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία παρακολουθεί τα φυσικά φαινόμενα, ο ένας δίνει εντολη στον άλλον και στο τέλος καταγράφουν τις ζημιές που αφήνει πίσω της η καταστροφή.

Print

Η ακατανίκητη γοητεία του Μαυρογυαλούρου

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

Mavrogialouros Εντάξει, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που πίστευαν τα στελέχη της ΝΔ, όταν, πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, κόπτονταν ότι για κάθε 5 που θα αποχωρούσαν από το Δημοσιο θα προσλαμβανόταν 1 και μόνον 1 άλλος στη θέση τους. Ήταν σαφές ότι η μεγαλοστομία αυτή απευθυνόταν στα ώτα ενός ακροατηρίου το οποίο ένιωθε απηυδησμένο από τα ρουσφέτια του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία, από ένα σημείο και μετά, ήταν προκλητικά. Η ΝΔ στηλίτευε, τότε, την επιβάρυνση του προϋπολογισμού κατά 2 δις, προκειμένου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες μισθολογικές απαιτήσεις των νεο-προσλαμβανόμενων. Με τούτα και με κείνα, η ΝΔ είχε καταφέρει να εμφανίζεται ως η πρωθιέρεια της πάταξης του ρουσφετιού και του εξορθολογισμού του Δημοσίου.

Print

Για μια Πολιτική Προστασία στα χρόνια της κλιματικής αλλαγής

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

Politiki Prostasia_fffΣτο Κίνημα Αλλαγής επεξεργαστήκαμε και παρουσιάσαμε μια πρόταση για την Πολιτική Προστασία. Μάλιστα, η παρουσίασή της συνέπεσε με τις πλημμύρες και τις καταστροφές από το πρόσφατο βαρομετρικό χαμηλό σε πολλά σημεία της Ελλάδας. Η πολιτεία, ακόμη μια φορά σε ρόλο Επιμηθέα, πασχίζει, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, να εκδώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα νέα αντιπλημμυρικά σχέδια για την τρέχουσα περίοδο (!).

Print

Κι άλλες προσλήψεις. Γιατί άραγε;

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

RedHot Chilli_proslipseisΗ κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε προσλήψεις τηρώντας το όριο 1:1 για τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους και 47.500 για τους έκτακτους. Προς τούτο, ζητά με εγκύκλιό της από τους φορείς να υποβάλουν τα αιτήματά τους με βάση τις κενές θέσεις στους οργανισμούς τους και τις αποχωρήσεις του τελευταίου έτους. Η διαδικασία αυτή, που είναι γνωστή ως «προγραμματισμός προσλήψεων», ακολουθείται, παγίως, εδώ και δεκαετίες. Είναι μια διαδικασία συντηρητική, λανθασμένη και ατελέσφορη για τους εξής βασικούς λόγους:

Print

Το κράτος δικαίου πέθανε, ζήτω το κράτος δικαίου!

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

Kratos Dikaiou_DeadΤο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης με αξιόλογη ερευνητική και μελετητική παρουσία, παρουσίασε τον Δείκτη Νομοθετικής Ποιότητας. Πρόκειται για μια σημαντική ερευνητική καινοτομία. Ο Δείκτης μπορεί να αποτιμήσει την ποιότητα των νόμων σύμφωνα με τα κριτήρια της καλής νομοθέτησης, του επιστημονικού κλάδου ο οποίος, εδώ και τριάντα χρόνια, συστηματοποιεί και αξιολογεί τη νομοθετική ύλη. Από τα ευρήματα της έρευνας που είναι πολλά και σημαντικά θα σχολιάσω, στη συνέχεια, ορισμένα τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ποιότητα της διακυβέρνησής μας.

Print

Εκατό ημέρες ΝΔ: Ένδειξη ή απόδειξη μιας «κανονικής» διακυβέρνησης;

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

100imeresND Αφορμή για το κείμενο αυτό μου έδωσε ένα πρόσφατο κείμενο του Γιάννη Δατσέρη στο Protagon. Σ’ αυτό γράφει για τις πρώτες εκατό ημέρες του κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού και τον προσομοιάζει με σκακιστή που παίζει σιμουλτανέ με περισσότερους, προσαρμόζοντας το παιχνίδι του αναλόγως των θεμάτων: Είναι δεξιός στα θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, φιλελεύθερος στην οικονομία και σοσιαλδημοκράτης στα κοινωνικά. Παρ’ όλον ότι στην κατακλείδα του άρθρου του αναφέρει ότι δεν έχει πειστεί για το μεταρρυθμιστικό του αποτύπωμα, του δίνει άλλες εκατό μέρες προθεσμία μπας και αλλάξει η πρώτη εικόνα.

Print

Προσλήψεις μέχρι να σβήσει ο ήλιος

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

ΓProslipseisια κάποιον που δεν είναι ταμένος στην μεταρρύθμιση του πελατοκρατικού διοικητικού συστήματος, δεν έχει κανένα νόημα η επισήμανση ότι κάθε νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, ακολουθώντας πιστά την προηγούμενη, εδραιώνει την παραμονή της στην εξουσία μέσω ρουσφετολογικών προσλήψεων. Αυτό το έργο επαναλαμβάνεται με θρησκευτική ευλάβεια, τις τελευταίες δεκαετίες, παρ’ όλον ότι θεωρείται, ακόμη και από τους παραγωγούς του, παλιομοδίτικο και ξεπερασμένο. Όσοι από μας, όμως, θεωρούμε ότι το ρουσφέτι και η πελατοκρατία συγκαταλέγονται μεταξύ των κρίσιμων παραγόντων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία και τα μνημόνια, οφείλουμε να επισημαίνουμε και να στιγματίζουμε το φαινόμενο με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα σταματήσει.

Print

Το «επιτελικό κράτος» υπνώττει!

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

Epiteliko Έχουν, ήδη, παρέλθει 3 μήνες από την ψήφιση του πρώτου ολοκληρωμένου νόμου της ΝΔ, του 4622/2019, που έγινε γνωστός με τον ψευδώνυμο τίτλο «επιτελικό κράτος» και διαφημίσθηκε ως ο ακρογωνιαίος λίθος των αλλαγών που η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιχειρήσει στο κράτος. Το πρόβλημα με τον νόμο αυτόν δεν είναι μόνον ότι αναφέρεται σε διαφορετικά θέματα απ’ αυτά που μας ανακοινώνει μέσω του τίτλου και των συνοδευτικών του κειμένων αλλά δεν επιλύει ούτε τα προβλήματα που ο ίδιος δημιουργεί. Απαριθμώ τα κυριότερα μη-αποτελέσματά του μέχρι τώρα:

Print

H πολιτική οικονομία των μεταρρυθμίσεων

Written by Παναγιώτης Καρκατσούλης on .

There are no translations available.

politiki oikonomiaΜια πλήρη δεκαετία κρατεί η συζήτηση περί μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Μέσα σε μια αχλύ σύγχυσης, αντιφάσεων και παρανοήσεων, ο μέσος Έλληνας διάκειται αρνητικά απέναντι στις «μεταρρυθμίσεις». Βασικός λόγος, γι’ αυτό, είναι η δυσφήμιση της έννοιας από την Τροϊκα των δανειστών. Στην προσπάθειά τους να εξωραϊσουν τα άγρια μέτρα λιτότητας που επέβαλαν στη χώρα μας τα βάφτισαν ως μεταρρυθμίσεις. Έτσι, όταν ο Έλληνας ακούει «μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό» ξέρει ότι αφορά είτε την περικοπή της σύνταξής του είτε την αύξηση των εισφορών του. Και, βεβαίως, είναι άλλο πράγμα να πρέπει να πληρώσει παραπάνω ή να στερηθεί, ελπίζοντας ότι κάποιος από τους πρωταρχικούς κανόνες της οικονομικής η κοινωνικής εκμετάλλευσης θ’ αλλάξει προς το καλύτερο γι’ αυτόν κι άλλο να βλέπει ότι ο ίδιος γίνεται, απλώς, πτωχότερος, ενώ το «σύστημα» δεν αλλάζει.

More Articles...

Newsletter

Sign up to our newsletter.