Εκτύπωση

Τροπολογίες: νομοθετική πρακτική μιας κυβέρνησης που φοβάται τον διάλογο

Συντάχθηκε απο τον/την Έφη Στεφοπούλου on .

Diavouleusi Ζούμε αυτές τις μέρες ακόμα ένα μπαράζ τροπολογιών στην Βουλή. Εν μέσω θέρους, η αριστερο-ακροδεξιά κυβέρνηση καταθέτει τις τροπολογίες ανά πεντάλεπτο, σε άσχετα νομοσχέδια. Συνεχίζουν να νομοθετούν μέσω τροπολογιών, όχι μόνο παραβιάζοντας κάθε αρχή καλής νομοθέτησης αλλά και επιδεικνύοντας ανερυθρίαστα μια πλήρη απαξία προς τη Δημοκρατία: Όταν μια ρύθμιση εισάγεται με τροπολογία δεν έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση. Όλοι οι πολίτες καταλαμβάνονται εξ απήνης εκτός από εκείνους που έχουν πιθανότατα «πρόσβαση» στους κυβερνώντες.

Εκτός, όμως, από το προφανές έλλειμα δημοκρατίας που σηματοδοτεί η νομοθέτηση μέσω τροπολογιών, δημιουργεί και προβλήματα κατανόησης και συστημικότητας του Δικαίου. Οι άσχετες διατάξεις που βρίσκονται ατάκτως ειρημένες σε όλους τους νόμους, δυσχεραίνουν την πρόσβαση των πολιτών στο περιεχόμενο της νομοθεσίας και υπονομεύουν ένα βασικό δημοκρατικό δικαίωμα: την γνώση των νόμων. Με τον τρόπο που νομοθετούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπονομεύουν το δημοκρατικό πολίτευμα, ακυρώνουν την ισονομία και ισοπολιτεία και προάγουν την ευνοιοκρατία και τη φαυλότητα.

Η κατάχρηση της δυνατότητας εισαγωγής τροπολογιών δεν είναι, βέβαια, κάτι νέο για το ελληνικό κοινοβούλιο. Όμως την τελευταία διετία έχει ξεπεραστεί κάθε προηγούμενο. Από τις εκλογές τους Σεπτέμβρη 2015 μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει φέρει στη Βουλή 56 νομοσχέδια και 88 κυρώσεις διεθνών συμφωνιών. Τα ξεχωρίζουμε, γιατί σε ένα νομοσχέδιο η κυβέρνηση αποτυπώνει την δουλειά που έχει κάνει για κάποιο πεδίο πολιτικής, ενώ οι κυρώσεις είναι έτοιμα κείμενα τα οποία δεν συζητούνται διεξοδικά στη βουλή και εισάγονται απλώς προς κύρωση στο σύνολό τους. Ενώ, λοιπόν, η κυβέρνηση υπήρξε φειδωλή σε ό,τι αφορά την νομοθετική της πρωτοβουλία δια της ευθείας οδού, η οποία περιλαμβάνει διαβούλευση και διεξοδική συζήτηση στη Βουλή, δεν τσιγκουνεύτηκε καθόλου στην νομοθέτηση δια της πλαγίας οδού των τροπολογιών: 501 φορές θυμήθηκαν οι υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι κάτι έχουν ξεχάσει, μια σούπερ επείγουσα διάταξη που έπρεπε να περάσει την τελευταία στιγμή, γιατί αλλιώς θα καταστρέφονταν το σύμπαν. Το ξαναλέμε για να γίνει σαφές το μέγεθος της κοροϊδίας: οι υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνέταξαν μόνο 56 νομοσχέδια ενώ κατέθεσαν 501 τροπολογίες! Βέβαια, εκτός από τις 501 υπουργικές τροπολογίες φρόντισαν να κάνουν δεκτές και μερικές δεκάδες από τις 607 τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές – κι όχι υπουργοί – στο ίδιο διάστημα. Το κόλπο με τις βουλευτικές τροπολογίες είναι γνωστό στους παρεπιδημούντες στην κοινοβουλευτική Ιερουσαλήμ: Οι τροπολογίες αυτές δεν συνοδεύονται από έκθεση του γενικού λογιστηρίου για τις δαπάνες που προκαλούν και δεν αναρτώνται δημόσια. Είναι ένα μέσο προώθησης ρουσφετιών, το οποίο, ταυτόχρονα, προφυλάσσει εκείνους που προωθούν το ρουσφέτι από την αρνητική κριτική.

Το Ποτάμι αρνούμενο να συμμετάσχει στην ξεδιάντροπη νομοθέτηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποχώρησε πρώτο από τη διαδικασία την Πέμπτη 27 Ιουλίου. Συνάμα έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την εξυγίανση της νομοθετικής λειτουργίας:

- Η άμεση αλλαγή του κανονισμού της Βουλής με διευρυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων για την ψήφιση εκπρόθεσμων και μη συναφών τροπολογιών.

- Η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα επιλαμβάνεται αυτοδικαίως των συνταγματικών παραβάσεων, στις οποίες η Βουλή ασκείται κατά κόρον και καθ’ έξιν.

- Μαζική κατάργηση αδρανών η/και πεπαλαιωμένων διατάξεων και δημιουργία ενός μοναδικού πλαισίου αναφοράς για την προ-νομοθετική και τη νομοθετική διαδικασία.

tropologies

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας.