Εκτύπωση

Σταματείστε να απαξιώνετε τη δημόσια διοίκηση κ. Υπουργοί!

Συντάχθηκε απο τον/την Έφη Στεφοπούλου on .

O la_la«Το πολύ 10 συμβούλους θα έχει κάθε υπουργός, ώστε να αναγκάζονται οι υπουργοί να συνεργάζονται στενότερα με τη Διοίκηση» λέει το πρώτο διάταγμα που υπέγραψε ο Μακρόν την προηγούμενη Παρασκευή 19/5. Στους 10 αυτούς συμβούλους περιλαμβάνονται κι ο διευθυντής του γραφείου κάθε υπουργού καθώς κι ο υπέθυνος τύπου (ενώ οι δικοί μας έχουν ξεχωριστά «γραφεία τύπου»). Κάθε πρόσληψη συμβούλου θα πρέπει να έχει την έγκριση του ίδιου του προέδρου της Γαλλίας, και ο κατάλογος των συμβούλων κάθε υπουργού θα αναρτάται στο διαδίκτυο. Αυτά για την Γαλλία των 12 υπουργών και των 2 αναπληρωτών υπουργών, με τους 66 εκ. κατοίκους – γιατί στην Ελλάδα έχουμε 44 υπουργούς,αναπληρωτές και υφυπουργούς και μόλις 10 εκ. Έλληνες. Αλλά δεν θέλω να σταθώ στους αριθμούς. Εκείνο που πρέπει να ξεχωρίσουμε είναι η αιτιολογία, της περικοπής των θέσεων συμβούλων: «Για να συνεργάζονται περισσότερο οι υπουργοί με τις υπηρεσίες».

Ας τα ακούν αυτά οι εγχώριοι κυβερνώντες, νυν και πρώην, με τους στρατούς μετακλητών, αποσπασμένων – μέχρι και «άμισθων» συμβούλων στα γραφεία τους. Αν όντως νοιάζονται για τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, όπως κόπτονται στα πάνελ, τότε ας την εμπιστευτούν αντί να την υπονομεύουν. Ας την αφήσουν να κάνει τη δουλειά της, δίνοντας αξία στο ρόλο των ανθρώπων της, οι οποίοι και τις γνώσεις έχουν και τις ικανότητες. Αρκεί κάποιος, επιτέλους, να τους ζητήσει να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γνώση για το καλό της πατρίδας κι όχι αποκλειστικά για το καλό του κόμματος. Ιδανικό θα ήταν, βέβαια, το καλό της πατρίδας και το καλό του κόμματος να ταυτιστούν κάποτε, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Πάντως η συστηματική απαξίωση της δημοσιοϋπαλληλίας και η παράκαμψή της από κάθε λογής, άσχετους και σχετικούς συμβούλους, δεν βοηθά στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους. Γι’ αυτό το Ποτάμι, είχε προτείνει να καταργηθεί εκείνη η διάταξη που πέρασε το 1985, κι από τότε έμεινε χωρίς να την πειράξει κανείς, γιατί βόλευε όλα τα κόμματα: η διάταξη που λέει ότι τα πολιτικά γραφεία των υπουργών είναι δημόσιες υπηρεσίες. Πρέπει να πάψουν τα πολιτικά γραφεία των μελών της κυβέρνησης να είναι δημόσιες υπηρεσίες. Πρέπει ο κατάλογος παντός είδους συμβούλων που επικουρούν κάθε υπουργό να αναρτάται δημόσια. Και πρέπει, επιτέλους, οι κυβερνώντες να αντιμετωπίσουν την διοίκηση ως έναν εταίρο που μπορεί να βοηθήσει να βγει η χώρα από εδώ που έχει πέσει.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας.